Sidor

lördag 21 juni 2014

Över 500 år gammalt hantverk

Idag har vi gjort en liten utflykt från sommarstugan.
Altarskåpet i Älvkarleby kyrka tillverkades på 1470-talet i Uppland. Kyrkan invigdes 1490. Takmålningarna var inte bara vackra dekorationer. De hade även viktig pedagogisk och teologisk funktion. Bilderna i de tre valven visar helgon, profeter, muciserande änglar och bibliska motiv. Målningarna var under en period överkalkade, men togs fram på slutet av 1800-talet. 
Målningarna är tvättade och restaurerade på senare tid, men mönstren är ursprungliga.

På bilden ovan kan man se en ängel dom spelar nyckelharpa. På läktaren kan man se en bit av orginalmålningarna i kyrkan och rektangeln på bilden ned stjärnor visar hur väggen såg ut innan den tvättades. 

torsdag 19 juni 2014

Ett axplock av vårens lampetter

Även den här terminen har vi fått en väldigt stor variation på designen av femmornas lampetter. Lampetten i översta raden till höger har en brygga byggd av glasspinnar.

Fler lampetter finns på Slöjdsalarna på Växthuset.

Fotobakgrund

Jag tycker i allmänhet att det är viktigare att ett foto blir fotat och publicerat än att fotot är perfekt. Många gånger måste själva fotandet gå fort och för att det ska bli av att publicera är det bäst att göra det på en gång när fotot tas har jag kommit fram till. Det blir inte alltid perfekta kort då när man har en hel slöjdgrupp som arbetar och behöver stöd samtidigt.

Att fotot av elevens slöjdjobb hanteras med respekt är dock viktigt. Jag försöker få till kort som gör elevens arbete rättvisa. Jag försöker hitta den bästa vinkeln och använda en bakgrund som lyfter fram föremålet.

Bakgrunden kan verkligen spela roll. Här nedan ser ni två av femmornas lampetter först fotade i motljus och sedan fotade mot svart bakgrund. Visst är det skillnad!


Glitter och glamour-grupperna

Jag har aldrig haft grupper som använt så mycket glitter och bling-bling i sina designs av slöjdföremål som vårterminens femmor. Det startade redan i skiss-stadiet när eleverna började fråga: "Finns det grönt glitter?", "Har du spegelbitar?", "Kan man använda svarta paljetter?".

Visst var det lite smittsamt (inte bara till golvet i slöjdsalen) och flera inspirerades till mer användning av glitter, men de flesta hade det med redan i sin skiss. Visst var de de som bara öste på glitter utan större tanke bakom, men många hade verkligen en designtanke med och gjorde verkligt fina detaljer med glitter och lim.

Här är en pojke i årskurs 5 som stöpplar ett Creeper-ansikte med lim och strör på svart glitter. Visst är det coolt!


Valsa löv

Här har en elev i årskurs 5 valsat koppar med ett torrt löv. Det blev ett fint smycke.

Handvalsen köpte vi för våra vinstpengar från Webbstjärnan.

onsdag 18 juni 2014

Sprint

De senaste veckorna har jag sprintat från den ena deadlinen till den andra. Detta samtidigt som jag drabbats av den stora slutet-på-terminen-tröttheten. Jag har varit helt knockad på kvällarna och dagarna har varit fulla med alla dessa slutet-på-terminen-aktiviteter både på jobbet och privat. I mitt huvud har jag haft minst 50 blogginlägg färdigskrivna med bild och allt, men det har inte funnits någon endaste liten tid för mig att sätta mig ner och faktiskt skriva dem. Nu är terminen nästan slut och nu tar jag mig tid.

De här sista dagarna på terminen har jag haft lite salsvårdstid. Jag svängde runt på skrivbordet i salen och vips var det som att jag fått en ny slöjdsal. Jag fick nya perspektiv och såg nya möjligheter. Jag har gjort en rad flyttar och rockader av verktyg och förvaring. Nu när jag jobbat två år i salen ser jag tydligare vad det är jag behöver var. Jag har fått in ett till skåp i salen också och den har jag idag inrett med verktyg och material främst för metall.

Det bästa av allt är att vår vaktmästare har lovat att laga, slipa och lacka alla våra slöjdbänkar. Förra året försökte jag hinna med att göra det jobbet själv och jag hann bara med tre stycken bänkar. Det känns superbra att vaktmästaren gör jobbet. Hon är gammal målare så jag tror att hon kommer att göra ett riktigt bra jobb.

En början till att inreda det nya skåpet till metallskåp.