Sidor

lördag 10 januari 2015

Slöjdspaning i London

Efter att ha varit en äkta soffpotatis större delen av julledigheten avslutade jag ledigheten med fyra intensiva dagar i London tillsammans med min 13-åriga dotter.

En utställning jag såg fram emot att besöka var Disobedient Objects på Victoria & Albert Museum. Utställningen lyfter fram objekt som spelat viktig roll i olika proteströrelser. Det första objektet i utställningen är ett kastrullock från protesterna i Buenos Aires 2001 när tusentals arga argentinare gick ut på gatorna och slog på kastruller för att protestera mot att regeringen fryst 18 miljoner invånares bankkonton. Sedan följer alla slags objekt från mer vanliga protestsymboler som knappar och banderoller till mer ovanliga som en hel bil klädd i mosaik - The Tiki Love Truck - som är en protest mot dödsstraff.
Utställningen tar upp objekt som spelat roll i mer fredliga manifestationer och objekt som använts i mer våldsamma protester.

"Många av de rättigheter och friheter vi åtnjuter idag är resultat av olydnad", så inleds den ganska text-späckade utställningen. "Aktivister i olika sociala rörelser har förändrat vår värld från gräsrotsnivå uppåt och planterat nya idéer och värderingar". Det är en intressant utställning som lyfter fram objektets roll som symbolbärare. Slöjdobjekt behöver inte inskränkas till bruksföremål. Garngraffitirörelsen har visat att slöjd kan ha en roll i samhällsdebatten. Vad är trä- och metallslöjdens motsvarighet till garngraffiti?

Disobedient Objects på Victoria & Albert Museum, London. Överst: The Tiki Love Truck till minne av John Joe 'Ash' Amador som avrättades 2001 i ett fängelse i Texas. Nederst till vänster: The Guerrilla Girls som på 90-talet protesterade mot den manliga dominansen i konstvärlden. Mitten till höger: Knappar från kampen mot Aphartheid. Nederst till höger: Nike blanket, skapad av Cat Mazza och en internationell grupp med virkare som en protest mot sweatshops och arbetsförhållandena i klädindustrin.

I rum 40 finns mode från 1750 till idag utställt som en tidslinje av montrar. Det finns mycket inspiration att hitta i form och färg.

Överst: På damtoaletten fick vi en glad överraskning i Felice Varinis Six Circles in Disorder från 2009. Vi bekantade oss med Varini på Konstmuseet i Umeå för förra sommaren. Varini skapar konstverk bestående av målade fragment av linjer som när man står på en exakt punkt sammanfaller och bildar geometriska formationer. Jag tror jag var lite för kort för att få linjerna att bli helt rätt.
Mitten: Entrén till Victoria & Albert.
Nederst: Mosaik utanför museet. Det står Power to the people, Art is not a mirror to reflect the world. Rather it is a hammer with which to shape it.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar