Sidor

onsdag 16 mars 2016

DIY-final

Nu har vi haft final i vår DIY-tävling. Det blev väldigt lyckat.

Här är en film från prisutdelningen:


onsdag 9 mars 2016

Fin- och fulmaterial i slöjden

För andra året i rad arrangerar vi en DIY-tävling på vår skola. Vi startade tävlingen förra året i syfte ge en arena för de av våra elever som slöjdar och knåpar ihop saker på sin fritid. Elever som gör sport på sin fritid har flera arenor, men barn som slöjdar har inte så stor möjlighet att uppmärksammas positivt. Vår tanke är att DIY-tävlingen ska kunna uppmuntra till kreativitet och entreprenörskap.

Förra året fick vi positivt gensvar och 16 bidrag kom in. Vi var kanske lite förvånade över att så många av eleverna hade valt att arbeta i kartong och plast. Vinnaren blev en elev som gjort en ring av en hälla från ett par avlagda jeans och en gammal knapp.

I år hade vi morgonen sista inlämningsdagen fått in endast ett bidrag och min kollega och jag var beredda att ställa in årets tävling. Under eftermiddagen och kvällen började dock bidrag strömma in och slutligen hade vi 12 bidrag. Imponerande!
Sista bidragen laddades upp 23:59. Ingen arbetstid som vi rekommenderar för våra elever, men det var ganska imponerande ambitiöst kan jag tycka.

När min kollega och tittar på årets bidrag kan vi återigen konstatera att de flesta är gjorda av kartong, plast och annat som eleverna har tillgång till i sin närhet. Första spontana tanken är lite besvikelse över att så få har valt att arbeta med traditionella slöjdmaterial. Hur kommer det sig att de inte väljer att göra det? Ja, en enkel anledning kan vara att de inte har tillgång till annat material än det vi just ser i bidragen. Egentligen är det just precis den situation som slöjdare i alla tider har befunnit sig i. De vill skapa något och hänvisas att ta det "gratis-material" som finns närmast tillgängligt. Det har varit listiga och sluga och nyttjat det material som finns. Förr var det material som fanns i närheten av gården, såsom näver, trä, ull med mera. Nuförtiden är det plast, kartong och en avlagd polyestergympadräkt.

Som slöjdlärare är det lätt hänt att jag lägger en värdering i vilket material eleven skapar i. Det finns onekligen fin- och fulmaterial i slöjden. Många av våra traditionella slöjdmaterial har visserligen superkrafter som flera moderna material inte besitter och de, genom generationer förfinade, hantverkskunskaper som traditionella slöjdmetoder rymmer kanske inte riktigt går att se i de bidrag vi fått in i vår tävling. Ändå ser jag att det finns något där. Det finns något i de bidrag som eleverna lämnat in som är precis samma som slöjdare alltid gjort i alla tider. Eleverna har haft en önskan att skapa något och de har skapat av material de har nära sig. Bidragen är slöjdfrön som kan gro.

När vi konfererade över att eventuellt ställa in årets DIY-tävling pratade vi om att vi ser behovet att ge fler elever inblick i DIY-tanken och vilka möjligheter som finns. En plan för en skaparvecka med möjligheter för eleverna att skapa DIY-projekt i skolan började ta form. Även fast tävlingen nu blir av så behåller vi den tanken inför nästa läsår.

Nu har vi utsett de sex nominerade. På måndag har vi jurymöte för att välja ut vinnarna. I juryn sitter förutom vår rektor och vi slöjdlärare Elin Danielsson, hemslöjdskonsulent i Uppland och Marie Fagerlind, rikshemslöjdskonsulent. På tisdag är det final i vår DIY-tävling. Vilket bidrag tycker du ska vinna?

Den enkla konsten att tälja en sked

Här är en mycket inspirerande film om att tälja i färskt trä. Klippet heter "The Simple Art of Spoon Carving" och av filmen förstår man att det egentligen inte är så enkelt. Det krävs en enorm skicklighet både i hantverk, men också i att kunna läsa av träd och trä-ämnen.

I klippet i förra inlägget pratar Anna Casserley om hur hon föredrar trä från grenar som strävat uppåt mot ljuset. de har raka fibrer och är lätta att tälja. Även Peter Galbert som porträtteras i filmen nedan pratar om trädets olika delars egenskaper, en förutsättning för att hitta rätt träämne för det man önskar tälja.


Skickliga slöjdkvinnor som täljer

Igår var det Internationella kvinnodagen och Thomas Bartlett bakom bloggen Sylva Spoon gjorde ett inlägg med en sammanställning med sju duktiga slöjdkvinnor.

Här är ett inspirerande klipp från inlägget där brittiska Anna Casserley berättar om och visar hur hon täljer skedar.

onsdag 2 mars 2016

IT-verktyg i slöjdundervisningen för VAL

Idag har jag föreläst för slöjd-VAL-studenterna (Vidareutbildning av lärare utan lärarexamen) vid Göreborgs universitet.
Här är presentationen med länkar.